moderne badkamer ton scholten

Waarop moet je letten bij het kiezen van een kraan?

Een onmisbaar product in badkamer en toilet is de kraan. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een kraan? In dit blog vindt je een paar handige aanwijzingen.

Een kraan uitzoeken is meestal één van de laatste stappen bij het inrichten van je badkamer en/of keuken. Eerst bepaal je de inrichting van badkamer of het toilet, vervolgens kies je de tegels, meubels en het sanitair. Bij het sanitair is het uiteindelijk de taak om een geschikte kraan uit te kiezen.  Kranen zijn er in mat chroom, rvs, wit, zwart, koper, messing, geborsteld messing, brons, geborsteld nikkel en gun metal.

Bekende kranenmerken zijn Hotbath, Hansgrohe, Dornbracht, Vola, Jee-O, Regn, Hansa, etc.

Verschil tussen 1 gats, 2 gats en 3 gats?

Eigenlijk is het heel simpel. Hoeveel kraangaten zijn er nodig voor het plaatsen van de kraan? Ofwel hoeveel aparte delen zijn er. Op een wastafel wordt vaak een 1-gats kraan toegepast. Bij een 2-gats kraan zijn de bediening van de kraan en de kraanuitloop zelf twee aparte delen. Deze worden vaak gebruikt als wastafelkraan, badkraan of douchekraan. Bij 3-gats kranen zijn de koud- en warmknop gescheiden, of is bij bijvoorbeeld een bad ook plek voor de omstel van handdouche naar badvuller.

Kijk van te voren goed of de kraangaten van jouw sanitair wel of niet universeel zijn

Kies de juiste maat!

Zorg ervoor dat je voor het uitkiezen van de kraan de diameter van de wasbak/waskom hebt opgemeten. De uitloop vanaf de kraan moet ongeveer1 cm t.o.v. van de afvoer zijn verwijderd. Op die manier voorkom je dat het water teveel zal spetteren. Bij een waskom moet de stroom recht naar beneden stromen om het spetteren zoveel mogelijk te voorkomen.

Geschikte kranen voor toilet of badkamer?

Badkamerkranen
Bij de douche adviseren wij meestal een thermostaatkraan. Met deze kraan kun je precies bepalen op hoeveel graden je het water wilt zetten. Voor het bad bestaan er ook verschillende kranen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een handdouche toe te voegen aan de kraan. Het meest fraaie is om de kranen uit de wand te laten komen.

Bij de wastafelkraan kan dit, naast het fraaiere effect ook praktisch zijn voor de schoonmaak.

Toiletkraan
In het toilet wordt meestal gebruik gemaakt van een fonteinkraan. Dit is een kleine kraan met een lage uitloop. De fonteinkraan in veel gevallen alleen aangesloten op koud water, maar warm water is uiteraard ook mogelijk.

Nu je weet waar je op moet letten bij het kiezen van een kraan, kun je je gaan orienteren. Uiteraard helpen wij je er graag bij.

fonteinkraan clou chroom

Advies nodig over kranen die geschikt zijn voor je badkamer of toilet? Neem contact met ons op of kom gezellig langs bij ons in de showroom. Wij zullen uitgebreid de mogelijkheden met je bespreken.

Kom langs in onze showroom

Je bent van harte welkom voor inspiratie, advies en ontwerp in onze showroom in Uitgeest, dichtbij Amsterdam, Alkmaar, Haarlem en omstreken. Ook zonder afspraak.

Ben je beperkt in je tijd en wil je graag een persoonlijk 3D-ontwerp door een van onze adviseurs, maak dan vrijblijvend een afspraak.

© Copyright 2024 Ton Scholten - Powered by iClicks