Het voorjaar komt er weer aan, de tijd waarin veel mensen hun huis een grote schoonmaakbeurt geven. Vergeet hierbij zeker niet het sanitair, want met regelmatig onderhoud zorgt u dat uw blinkende sanitair in topconditie blijft én lang mee gaat.

Het lijkt heel simpel: schuursponsje, beetje schuurmiddel en water, en dan alles schoonwrijven. Niets is minder waar: schuursponsjes en schuurmiddel zorgen namelijk voor kleine krasjes op zowel het sanitair als op de tegels.

Daarnaast zijn niet alle reinigers geschikt om op tegels en kranen te gebruiken. Het gebruik van agressieve middelen als Antikal en Vanish raden wij zeer af. Het meeste sanitair is met milde reinigingsmiddelen en een zachte doek eenvoudig schoon te maken. Gebruik onderstaande manieren om uw badkamer in topconditie te houden.

Kranen ontkalken

Breng een beetje sanitair reiniger aan op de kranen, half minuutje in laten trekken en spoel deze zorgvuldig en met ruim water af. Vervolgens kunt u deze afnemen met een doek. Gebruik bij het reinigen uitsluitend zachte doeken of sponsen.

Thermostaatkranen zijn eenvoudig vrij van kalk te houden. Het beste is na iedere douchebeurt de kraan op zijn heetste stand een paar seconden laten doorlopen en daarna op de koudste stand ook even door te laten lopen. Vervolgens hoeft u alleen de buitenzijde van de kraan te reinigen 1 x per week te reinigen met de sanitair reiniger.

Baden reinigen

Baden zijn eenvoudig te reinigen. Spoel eerst de kuip goed schoon met water en laat het water weglopen. Beetje sanitair reiniger in de kuip en met een doekje uitwrijven, na een halve minuut goed naspoelen met warm water.

Eventuele spuitmonden of jets van whirlpools en bubbelbaden kunnen met speciale whirlpoolreiniger schoongemaakt worden. Breng deze reiniger aan op de binnenzijde van de jets en laat de whirlpoolreiniger zo veel mogelijk naar binnen lopen. Vervolgens zet u de jets zachtjes aan om de binnenzijde te ontkalken.

Douches onderhouden

De douchekop kunt u op dezelfde manier reinigen als de kranen.

Op een douchewand ontstaat al snel kalk. Het is daarom belangrijk om deze na het douchen met een wisser te drogen. Haal nog even een droge doek, of de handdoek waarmee u zich afdroogt over de kranen en douchekop zodat het ophopen van kalk en zeepresten geen kans krijgt.

Mocht er toch hardnekkige kalkaanslag ontstaan, dan is het verstandig deze met sanitair reiniger te reinigen, ook voor het wekelijks onderhoud. Dit middel kunt u ook gebruiken voor shampoorekjes, zeepbakjes en andere accessoires.

Als uw douchewand goed gereinigd is kunt u deze eventueel behandelen met een milde ecoclean antikalk, deze laat een beschermend laagje op de douchewand achter waardoor het water en afrolt.

Veel mensen vergeten het putje of de goot in de douche schoon te maken. Dit is echter wel aan te raden, aangezien deze waterafvoer vaak een bron is van bacteriën en vieze luchtjes. Verwijder daarom regelmatig haarresten en ander vuil uit het de afvoer om verstopping en stank tegen te gaan.

Wc reinigen

Na het doen van de behoefte blijft in de toiletpot een laagje kalkafzetting en urinesteen achter. Het is daarom belangrijk de wc minimaal één keer per week van binnen te reinigen. Spuit hiervoor de sanitair reiniger zowel onder de rand als in het midden van de pot, en laat dit 1minuut inwerken. Borstel daarna goed onder de randen en onderin de pot, zodat al het vuil loslaat. Spoel de wc vervolgens door, tot het vuil helemaal weg is. Maak tot slot de buitenzijde van de wc-pot, de wc-bril en het deksel van de spoelbak schoon met een vochtige doek en allesreiniger.

Onderhoudsproducten en advies

Voor zowel onderhoudsproducten als advies kunt u terecht bij Ton Scholten. In onze winkel en in onze webshop verkopen wij verschillende producten waarmee u eenvoudig uw badkamer en tegels kunt reinigen. Daarnaast geven onze medewerkers u graag persoonlijk advies.

Zeker wanneer u natuursteenproducten in uw badkamer heeft, is het beter een persoonlijk advies te vragen voor onderhoud en grondige schoonmaak.

Wilt u meer weten over het onderhouden en reinigen van sanitair en tegels? Neem dan contact op met onze experts via 0251-319101 of via het contactformulier.