Door onze bijna 50 jaar lange ervaring op het gebied van badkamers, tegels en sanitair, hebben wij in de loop der jaren een aantal interessante tips voor u op een rijtje gezet, zodat u nog heel lang zonder problemen van uw prachtige badkamer of toilet kunt genieten.

Kit en voegwerk
Kit- en voegwerk in het natte gedeelte van de badkamer is onderhevig aan shampoo en zeepresten (die over het algemeen licht chemische stoffen bevatten), kalk en huidvetten. Bij een minder goede ventilatie zal het kit- en voegwerk sneller achteruit gaan.

Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals Cillit-bang, Power-creams en bleek. Beter is het om bijvoorbeeld onze sanitair totaalreiniger te gebruiken of water met een klein scheutje schoonmaakazijn (nooit onverdund gebruiken). Voor elk middel geld nooit te lang laten intrekken. Een tegelvoeg bevat kalk. Indien u een antikalk middel gebruikt, gaat dit ten koste van de voeg en zal deze langzaam dunner worden of helemaal verdwijnen.

Het is aan te raden regelmatig het kit- en voegwerk te controleren en eventueel te laten vervangen. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij onze servicedienst. Let op! Mocht u lekkage krijgen i.v.m. achterstallig onderhoud dan zal uw verzekering dit niet dekken. Zij verwijzen vrijwel altijd naar achterstallig onderhoud i.v.m. de levensduur van kit- en voegwerk.

Thermostaatkraan
Het is verstandig uw thermostaatkraan bij elke schoonmaakbeurt even van helemaal koud naar heet te zetten terwijl het water stroomt en dit een paar keer te herhalen. Hiermee voorkomt u dat uw thermostaat door kalkvorming “vast” komt te staan. Na iedere douchebeurt het chroom afdrogen, dit voorkomt kalkaanslag en vereenvoudigt de schoonmaak.

Kleur kranen
Voor het onderhoud aan gekleurde kranen verwijzen wij door naar de website van de betreffende fabrikant.

Natuurstenen dorpels / douchebak
Heeft u in uw douchecabine natuurstenen dorpels of een volledig natuurstenen douchebak, dan kunt u deze af en toe eens insmeren met natuursteenolie of groene zeep. Dit om te voorkomen dat het wit gaat uitslaan door vocht, shampoo, zeep of schoonmaakmiddelen.

Bad met Hydro-systeem
Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik is het in verband met de hygiëne belangrijk uw bad 1 x per jaar met een speciaal middel te reinigen.

Douchescherm
Uw douchescherm heeft in bijna alle gevallen een coating die het water eraf laat rollen. Als u het scherm met een agressief middel schoonmaakt, zal de coating worden opgelost. Beter is het om deze met een transparante trekker na te drogen en met een zachte doek op te poetsen. Indien u een dichte cabine heeft is het aan te raden deze na gebruik altijd op een kiertje te laten staan. U kunt de cabine schoonmaken met groene zeep of water met een scheutje schoonmaakazijn.

Spiegels
Maak uw spiegel niet schoon met Glassex. Hiervan wordt de spiegel vet en het tast bovendien de verzilvering op de achterzijde van de spiegel aan. Ook hier geldt; goed ventileren in de badkamer om oxidatie te voorkomen. Gewoon een zachte doek of water met een heel klein beetje groene zeep of afwasmiddel volstaat.

Wastafel/ fonteinafvoer
De pushplug afvoer in uw wastafel of fontein regelmatig smeren met WD40 spray. Aanslag van bijv. zeep, tandpasta en kalk poetst u weg met een klein beetje staalfix en een zachte doek. Bij het schoonmaken van een wastafel die van ander materiaal is dan keramiek of kunststof, is de aanbeveling ten eerste de adviezen van de fabrikant op te volgen, deze kunt u vinden in de garantiebewijs enveloppe. Mocht er geen advies zijn dan is het van belang dat u dit doet met een warme vochtige doek met een minuscuul klein beetje schoonmaakazijn. Als er doffe vlekken in komen, kunt u met een zachte doek en een beetje staalfix de hele wastafel schoonmaken. Goed naspoelen met water is hierbij van belang. Bij twijfel kunt u altijd onze verkoop of service-afdeling raadplegen.

Het gebruik van Parodontax tandproducten wordt afgeraden door onze fabrikanten. De zouten in deze producten bijten in houten wastafelbladen, rvs/chroom afvoerpluggen en wastafelsifons. Bij gebruik is garantie uitgesloten.

Wastafelkastjes
Let u er goed op dat natte plekken van washandjes en natte handen, altijd even na gedroogd worden met een handdoek. Als het vocht erin trekt kan de lamineerlaag, indien van toepassing, loslaten en het kastje gaan uitzetten. Het kastje is geschikt voor in een vochtige ruimte, echter niet voor veel nattigheid. Dit geldt ook voor de schoonmaak. Als tijdens de schoonmaak het kastje flink nat wordt gemaakt, altijd direct nadrogen.

Doucheputje
Het doucheputje kunt u eenvoudig uit elkaar halen en zo haarverlies verwijderen. Doet u dit niet regelmatig, dan kan er verstopping verderop in de afvoer ontstaan en het loopt water niet meer goed weg.

Ventilatie
Goede ventilatie in de badkamer is van groot belang. Uw ventilatie werkt het beste als u de ventilator aanzet en ook een deur of raam op een kier heeft, zodat er lichte trekking ontstaat. Voor langdurig behoud van voegen, kitnaden, spiegels en kastjes is een goede ventilatie van belang.

Algemeen
Uw badkamer bestaat meestal uit veel verschillende materialen. Onze ervaring is dat er dan ook verschillende schoonmaakmiddelen nodig zijn om deze materialen schoon te houden.
Als u onze bovenstaande tips ter harte neemt en zuinig omgaat met natuurlijke schoonmaakmiddelen, zult u nog heel lang van uw prachtige badkamer kunnen genieten.

Pas dus op met de snelle chemische middelen zoals Cillit Bang, gebruik ze liever helemaal niet. Pas ook op met allesreinigers zoals Andy, Ajax en Glassex. Deze ruiken heerlijk, maar laten een vettige laag achter op sanitair en vloer. Het gebruik van Parodotax tandproducten wordt afgeraden door onze fabrikanten. De zouten in deze producten bijten in houten wastafelbladen en rvs/chroom afvoerpluggen en wastafelsifons. Bij gebruik is garantie uitgesloten.

Staalfix is hét middel voor kalk op glas, chroom, kunststof en keramiek met een zachte doek te verwijderen. Niet te gebruiken bij rvs en natuursteen of als u twijfelt over de samenstelling van het materiaal.

U bent ook altijd van harte welkom in onze showroom voor schoonmaakadvies afgestemd op de speciaal voor u ontworpen badkamer, toilet of vloer.

Mocht u in de toekomst service nodig hebben dan kunt u ons bellen 0251-319101 of een email voorzien van foto’s van het probleem of de wens en uw adres sturen naar service@tonscholten.nl