Onderhoudstips
Onderhoudstips
Onderhoudstips

Onderhoudstips

Onderhoudstips voor een duurzame badkamer

Door onze meer dan 40 jaar lange ervaring in badkamers hebben wij onderstaande tips voor u op een rijtje gezet, zodat u nog heel lang zonder problemen van uw prachtige badkamer kunt genieten.

Kit en voegwerk
Kit- en voegwerk in het natte gedeelte van de badkamer is onderhevig aan shampoo en zeepresten, die over het algemeen ook allemaal licht chemische stoffen bevatten, kalk en huidvetten. Bij een minder goede ventilatie zal het kit- en voegwerk sneller achteruit gaan.

Gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen zoals Cillit-bang, Power-creams en bleek wordt afgeraden. Beter is het onze sanitair totaalreiniger te gebruiken en evt. water met een klein scheutje schoonmaakzijn. In elk geval een schoonmaakmiddel nooit te lang te laten intrekken en niet onverdund gebruiken. Een tegelvoeg bevat kalk. Indien u een antikalk middel te vaak gebruikt, gaat dit ten koste van de voeg en zal deze langzaam dunner worden of helemaal verdwijnen.

Het is aan te raden regelmatig het kit- en voegwerk te controleren en eventueel te laten vervangen. Let op! Mocht u lekkage krijgen i.v.m. achterstallig onderhoud dan zal uw verzekering dit niet dekken. Zij verwijzen vrijwel altijd naar achterstallig onderhoud i.v.m. de levensduur van kit- en voegwerk.

Thermostaatkraan
Het verstandig deze bij elke schoonmaakbeurt even van helemaal koud naar heet te zetten terwijl het water stroomt en dit een paar keer te herhalen. Hiermee voorkomt u dat uw thermostaat door kalkvorming "vast" komt te staan.

Natuurstenen dorpels / douchebak
Heeft u in uw douchecabine natuurstenen dorpels, of een volledig natuurstenen douchebak, dan kunt u deze af en toe eens insmeren met natuursteenolie of groene zeep. Dit om te voorkomen dat het wit gaat uitslaan door vocht, shampoo, zeep of schoonmaakmiddelen.

Bad met Hydro-systeem
Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik is het in verband met de hygiëne belangrijk uw bad 1 x per jaar met een speciaal middel te reinigen.

Douchescherm
Uw douchescherm heeft in bijna alle gevallen een coating die het water eraf laat rollen. Als u het scherm met een agressief middel schoonmaakt, zal de coating worden opgelost. Beter is het om deze met een transparante trekker na te drogen en met een zachte doek op te poetsen. Indien u een dichte cabine heeft is het aan te raden deze na gebruik altijd op een kiertje te laten staan. U kunt de cabine schoonmaken met groene zeep of water met een scheutje schoonmaakazijn.

Spiegels
Maak uw spiegel niet schoon met Glassex. Hiervan wordt de spiegel vet en het tast bovendien de verzilvering op de achterzijde van de spiegel aan. Ook hier geldt; goed ventileren in de badkamer om oxidatie te voorkomen. Gewoon een zachte doek of water met een heel klein beetje groene zeep of afwasmiddel volstaat.

Wastafelafvoer
De pushplug afvoer in uw wastafel kunt u regelmatig smeren met WD40 spray. Aanslag van bijv. tandpasta, kalk en zeep kunt u eenvoudig verwijderen met een beetje staalfix en een zachte doek.

Doucheputje
Het doucheputje kunt u eenvoudig uit elkaar halen en zo haarverlies verwijderen. Doet u dit niet regelmatig, dan kan het verstopping veroorzaken verderop in de afvoer en het water niet meer goed weg.

Algemeen
Uw badkamer bestaat meestal uit veel verschillende materialen. Onze ervaring is dat er dan ook verschillende schoonmaakmiddelen nodig zijn om deze materialen schoon te houden.
Als u onze bovenstaande tips ter harte neemt en zuinig omgaat met natuurlijke schoonmaakmiddelen, zult u nog heel lang van uw prachtige badkamer kunnen genieten. Pas dus op met de snelle chemische middelen of gebruik ze liever helemaal niet.

Staalfix is het middel voor kalk op glas, chroom, kunststof en keramiek. Met een klein beetje product en een zachte doek poetst u vrijwel alle vlekken weg. (niet gebruiken bij rvs en natuursteen)

Tot slot: kijkt u nog eens goed naar uw verzekeringspolis. recent is gebleken dat prijsvechtende inboedelverzekeraars gevolgschade door lekkage ivm achterstallig onderhoud aan voeg- en kitwerk niet meer vergoeden. loop uw polis even na op deze uitsluiting. u bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor controle op voeg- en kitwerk maar een verzekering dient wel eventuele schade te vergoeden.