Onderhoudstips badkamer

Door onze bijna 50 jaar lange ervaring op het gebied van badkamers, tegels en sanitair, hebben wij in de loop der jaren een aantal interessante onderhoudstips voor de badkamer voor je op een rijtje gezet, zodat je nog heel lang zonder problemen van jouw prachtige badkamer of toilet kunt genieten.

Kit en voegwerk
Kit- en voegwerk in het natte gedeelte van de badkamer is onderhevig aan shampoo en zeepresten (die over het algemeen licht chemische stoffen bevatten), kalk en huidvetten. Bij een minder goede ventilatie zal het kit- en voegwerk sneller achteruit gaan.

Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals Cillit-bang, Power-creams en bleek. Beter is het om bijvoorbeeld onze sanitair totaalreiniger te gebruiken of water met een klein scheutje schoonmaakazijn (nooit onverdund gebruiken). Voor elk middel geldt; nooit te lang laten intrekken. Een tegelvoeg bevat kalk. Indien je een antikalk middel gebruikt, gaat dit ten koste van de voeg en zal deze langzaam dunner worden of helemaal verdwijnen.

Het is aan te raden regelmatig het kit- en voegwerk te controleren en eventueel te laten vervangen. Hiervoor kan je een afspraak maken bij onze servicedienst. Let op! Mocht je lekkage krijgen i.v.m. achterstallig onderhoud dan zal jouw verzekering dit niet dekken. Zij verwijzen vrijwel altijd naar achterstallig onderhoud i.v.m. de levensduur van kit- en voegwerk.

Thermostaatkraan
Het is verstandig jouw thermostaatkraan bij elke schoonmaakbeurt even van helemaal koud naar heet te zetten terwijl het water stroomt en dit een paar keer te herhalen. Hiermee voorkom je dat jouw thermostaat door kalkvorming “vast” komt te staan. Na iedere douchebeurt het chroom afdrogen, dit voorkomt kalkaanslag en vereenvoudigt de schoonmaak.

Kleur kranen
Voor het onderhoud aan gekleurde kranen verwijzen wij door naar de website van de betreffende fabrikant.

Natuurstenen dorpels / douchebak
Heb je in jouw douchecabine natuurstenen dorpels of een volledig natuurstenen douchebak, dan kunt u deze af en toe eens insmeren met natuursteenolie of groene zeep. Dit om te voorkomen dat het wit gaat uitslaan door vocht, shampoo, zeep of schoonmaakmiddelen.

Bad met Hydro-systeem
Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik is het in verband met de hygiëne belangrijk jouw bad 1 x per jaar met een speciaal middel te reinigen.

Douchescherm
Jouw douchescherm heeft in bijna alle gevallen een coating die het water eraf laat rollen. Als je het scherm met een agressief middel schoonmaakt, zal de coating worden opgelost. Beter is het om deze met een transparante trekker na te drogen en met een zachte doek op te poetsen. Indien je een dichte cabine hebt, is het aan te raden deze na gebruik altijd op een kiertje te laten staan. Je kan de cabine schoonmaken met groene zeep of water met een scheutje schoonmaakazijn.

Spiegels
Maak jouw spiegel niet schoon met Glassex. Hiervan wordt de spiegel vet en het tast bovendien de verzilvering op de achterzijde van de spiegel aan. Ook hier geldt; goed ventileren in de badkamer om oxidatie te voorkomen. Gewoon een zachte doek of water met een heel klein beetje groene zeep of afwasmiddel volstaat.

Wastafel/ fonteinafvoer
Het is verstandig de pushplug afvoer in jouw wastafel of fontein regelmatig smeren met WD40 spray. Aanslag van bijv. zeep, tandpasta en kalk poets je weg met een klein beetje staalfix en een zachte doek. Bij het schoonmaken van een wastafel die van ander materiaal is dan keramiek of kunststof, is de aanbeveling ten eerste de adviezen van de fabrikant op te volgen, deze kan je vinden in de garantiebewijs enveloppe. Mocht er geen advies zijn dan is het van belang dat je dit doet met een warme vochtige doek met een minuscuul klein beetje schoonmaakazijn. Als er doffe vlekken in komen, kan je met een zachte doek en een beetje staalfix de hele wastafel schoonmaken. Goed naspoelen met water is hierbij van belang. Bij twijfel kan je altijd onze verkoop of service-afdeling raadplegen.

Het gebruik van Parodontax tandproducten wordt afgeraden door onze fabrikanten. De zouten in deze producten bijten in houten wastafelbladen, rvs/chroom afvoerpluggen en wastafelsifons. Bij gebruik is garantie uitgesloten.

Wastafelkastjes
Let er goed op dat natte plekken van washandjes en natte handen, altijd even na gedroogd worden met een handdoek. Als het vocht erin trekt kan de lamineerlaag, indien van toepassing, loslaten en het kastje gaan uitzetten. Het kastje is geschikt voor in een vochtige ruimte, echter niet voor veel nattigheid. Dit geldt ook voor de schoonmaak. Als tijdens de schoonmaak het kastje flink nat wordt gemaakt, altijd direct nadrogen.

Doucheputje
Het doucheputje kan je eenvoudig uit elkaar halen en zo haarverlies verwijderen. Doe je dit niet regelmatig, dan kan er verstopping verderop in de afvoer ontstaan en het loopt water niet meer goed weg.

Ventilatie
Goede ventilatie in de badkamer is van groot belang. Jouw ventilatie werkt het beste als je de ventilator aanzet en ook een deur of raam op een kier heeft, zodat er lichte trekking ontstaat. Voor langdurig behoud van voegen, kitnaden, spiegels en kastjes is een goede ventilatie van belang.

Algemeen
Jouw badkamer bestaat meestal uit veel verschillende materialen. Onze ervaring is dat er dan ook verschillende schoonmaakmiddelen nodig zijn om deze materialen schoon te houden.
Als je onze bovenstaande onderhoudstips badkamer ter harte neemt en zuinig omgaat met natuurlijke schoonmaakmiddelen, zul je nog heel lang van jouw prachtige badkamer kunnen genieten.

Pas dus op met de snelle chemische middelen zoals Cillit Bang, gebruik ze liever helemaal niet. Pas ook op met allesreinigers zoals Andy, Ajax en Glassex. Deze ruiken heerlijk, maar laten een vettige laag achter op sanitair en vloer. Het gebruik van Parodotax tandproducten wordt afgeraden door onze fabrikanten. De zouten in deze producten bijten in houten wastafelbladen en rvs/chroom afvoerpluggen en wastafelsifons. Bij gebruik is garantie uitgesloten.

Staalfix is hét middel voor kalk op glas, chroom, kunststof en keramiek met een zachte doek te verwijderen. Niet te gebruiken bij rvs en natuursteen of als je twijfelt over de samenstelling van het materiaal.

Je bent ook altijd van harte welkom in onze showroom voor extra onderhoudstips badkamer en schoonmaakadvies afgestemd op de speciaal voor jouw ontworpen badkamer, toilet of vloer.

Mocht je in de toekomst service of onderhoudstips badkamer nodig hebben dan kan je ons bellen 0251-319101 of een email voorzien van foto’s van het probleem of de wens en jouw adres sturen naar service@tonscholten.nl

Kom langs in onze showroom

Je bent van harte welkom voor inspiratie, advies en ontwerp in onze showroom in Uitgeest, dichtbij Amsterdam, Alkmaar, Haarlem en omstreken. Ook zonder afspraak.

Ben je beperkt in je tijd en wil je graag een persoonlijk 3D-ontwerp door een van onze adviseurs, maak dan vrijblijvend een afspraak.

© Copyright 2024 Ton Scholten - Powered by iClicks