Een nieuwe badkamer geeft u de ruimte alles naar wens in te richten, en heeft als bijkomend voordeel dat u de waarde van uw huis verhoogt. Het is daarom belangrijk dat het goed gebeurt. Ga stap voor stap te werk om uw perfecte badkamer te creëren.

Ontwerp maken

Voor een professioneel resultaat is voorbereiden noodzakelijk. Een ontwerp geeft houvast en schetst een goed beeld van hoe de badkamer eruit moet zien. De badkamerspecialisten van Ton Scholten plaatsen regelmatig badkamers en maken van te voren een 3D ontwerp. Zo weet u op voorhand hoe uw badkamer eruit komt te zien.

Slopen van oude badkamer

Het afbreken van de oude badkamer is meestal leuk om te doen en kunnen veel mensen zelf, maar let op: slopen moet netjes gebeuren. Maak geen dingen kapot die u nog nodig heeft. Haal voordat u begint met slopen de druk van de waterleidingen en zet de stop van de badkamer om. Mocht u de wasmachine (en wasdroger) in de badkamer hebben staan, dan zitten deze op een aparte stop. Vergeet ze niet! Met elektriciteit kunt u zich ernstig verwonden. Vervolgens kunnen het sanitair en de tegels verwijderd worden.

Puin afvoeren en eventuele muren opbouwen

Na het slopen kan het bouwen bijna beginnen. Door eerst het puin op te ruimen en de ruimte schoon te maken, heeft u vervolgens alle ruimte en hoeft de troep niet steeds verplaatst te worden. Voor het puin kunt u bij de gemeentereinigingsdienst of bij een lokale verhuurder een puincontainer huren. Met een puincontainer kan al het vuil in één keer afgevoerd worden.

Als al het vuil weg is kan het bouwen beginnen. Verplaats hierbij eerst eventuele muren als dat nodig is. Metsel een nieuw muurtje van gasbetonblokken, deze zijn eenvoudig te metselen en leidingen kunnen erin gefreesd worden. Wanneer u dit achteraf doet kunt u eventueel geplaatste elementen beschadigen.

Leidingen plaatsen

Als alle muren opgebouwd zijn, kunt u beginnen met het aftekenen van de waterleidingen en elektra. Door eerst de leidingen op de muur af te tekenen, kunt u ervoor zorgen dat de leidingen netjes en op de juiste hoogte in de muur komen. Vervolgens freest u de sleuven voor de leidingen. In deze sleuven worden de leidingen geplaatst en aan elkaar gemaakt worden met soldeer- en knelkoppelingen. Het is belangrijk dat dit gedaan wordt door een vakman, anders kun u last krijgen van lekkage.

Elektra aanleggen

Het aanleggen van elektriciteitsdraden moet altijd uitgevoerd worden door iemand die er verstand van heeft. Water en elektriciteit gaan niet goed samen; door een klein foutje ontstaat er al snel kortsluiting. Er gelden dan ook strikte regels bij het aanleggen van elektra in de badkamer. Net zoals bij de vorige stap is het ook hier belangrijk dat er een vakman te werk gaat.

De vakman plaatst bij deze stap pvc-leidingen in de muur, waar hij de elektriciteitsdraden doorheen trekt. Vervolgens worden de stopcontacten en lampaansluitingen gemonteerd.

Tegels plaatsen en voegen

Begin nooit zomaar ergens met tegelen, anders wordt het tegelwerk scheef. Plaats twee geschaafde latten tegen de muur langs een waterpas: één horizontaal en één verticaal, zodat u een L-vorm creëert. Schroef deze vervolgens vast. U kunt vervolgens in de hoek van de twee latten beginnen met tegelen. Gebruik hierbij voegkruisjes; zo heeft u tussen elke tegel een even smalle voeg. De tegels voor de randen maakt u op maat met een verstekzaag of slijptol.

Als alle tegels op hun plek zitten, kunnen ze gevoegd worden. Zorg voor een mooie verdeling en let daarbij ook op de plaats waar kranen etc. uit de muur komen. Laat de douchevloer iets aflopen richting putje. Hiermee zorgt u ervoor dat douchewater afgevoerd wordt en niet de rest van de badkamer instroomt. Vervolgens kunnen de tegels gevoegd worden. Pas hierbij de kleur van de voeg aan op de tegels, zodat niet de voegen, maar de tegels domineren.

Sanitair en radiatoren plaatsen

Bij het plaatsen van sanitair en radiatoren zal u mogelijk nog in de tegels moeten boren. Gebruik hiervoor een steenboor of glasboor, afhankelijk van de hardheid van de tegels, en zet niet te veel druk; anders barst de tegel of breekt het boortje. Plaats vervolgens de gewenste voorzieningen op de juiste plek en sluit deze aan op de leidingen.

Netjes afkitten

Na het plaatsen van de tegels en sanitair kan het afkitten beginnen. Zorg dat u hiervoor een watervaste kit (van goede kwaliteit) en een kitpistool in huis heeft. Goedkope kit kan krimpen en schimmelen. Kitten is niet eenvoudig; voor een mooi resultaat kunt u dit het beste laten doen door een professional met ervaring.

Hulp en inspiratie

Ton Scholtenheeft veel ervaring met het ontwerpen en plaatsen van badkamers. In onze showroom vindt u een overvloed aan inspiratie in badkamers, toiletten, keukentegels, vloertegels en wandtegels. Kom inspiratie opdoen en laat u vrijblijvend adviseren over uw ideale badkamer. Voor meer informatie en advies kunt u bellen naar 0251-319101. Kijk ook eens op www.tonscholten.nl/showroom/impressie-showroom