Wit water uit de kraan: veel mensen hebben er mee te maken. Dit water is wit door de hoeveelheid kalk en magnesium die er in zit, en wordt ook wel hard water genoemd. Hoewel hard water niet slecht is voor de gezondheid, heeft het wel een negatief effect op de portemonnee.

Slijtage

Hard water veroorzaakt slijtage aan verschillende apparaten:

  • Vaatwassers
  • Wasmachines
  • Koffiezetapparaten
  • Strijkijzers
  • Cv’s
  • Boilers

Bij het opwarmen van hard water ontstaat ketelsteen. Deze kalk- en magnesiumsamenstelling blijft vervolgens plakken binnen in leidingen en op het verwarmingselement van de apparaten. Het maakt de leidingen steeds nauwer en belemmert de werking van het verwarmingselement. Op den duur zal het apparaat hierdoor kapot gaan. Ketelsteen zorgt daarnaast voor een vieze geelwitte kalklaag in menig keuken en badkamer, deze is echter makkelijk weg te krijgen met een van onze kalkreinigers.

Vervuiling

De kalk- en magnesiumdeeltjes in hard water verstoren de werking van zepen en wasmiddelen. Hierdoor heeft u bij hard water meer reinigingsmiddelen nodig voor hetzelfde schone resultaat. Deze reinigingsmiddelen zijn nadelig voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Daarnaast zult u ook meer wasmiddel en zeep moeten kopen, dit is zonde van het geld. Ook laat hard water kalkresten achter op kranen, glazen douchewanden en uw keramiek. Met de ontkalker is dit verledentijd.

Zacht water

Bij hard tot gemiddelde hardheid water kunnen waterontharders een oplossing bieden. Een ontharder zorgt dat het water gefilterd wordt, waarna u ‘zacht water’ in uw leidingen heeft. Zacht water verhindert de kalkafzetting en verlengt daarmee de levensduur van uw apparaten. Het veroorzaakt daarnaast minder energieverspilling en minder vervuiling.

Water ontharden

Er zijn veel verschillende soorten waterontharders. Voor thuisgebruik wordt in veel gevallen hydraulische ontharders aanbevolen. Deze apparaten verbruiken geen stroom en zijn erg compact, waardoor ze eenvoudig in een keukenkastje of in de meterkast passen.

Dankzij de filter in deze ontharders wordt het water weer zacht. Het filter wordt vervolgens door de ontharder gereinigd met zout water. Voor een goede werking moet dit zout af en toe aangevuld worden in het reservoir. Wilt u meer weten over water ontharders of over de mogelijkheden bij u thuis? Neem dan contact op.