Een onmisbaar product in badkamer, toilet en keuken is de kraan. Maar waar moet u op letten bij het uitkiezen van de juiste kraan? In dit blog vindt u een paar handige aanwijzingen.

Een kraan uitzoeken is meestal één van de laatste stappen bij het inrichten van uw badkamer en/of keuken. Eerst bepaalt u de inrichting van uw badkamer, toilet of keuken, vervolgens kiest u de tegels, meubels en het sanitair. Bij het sanitair is het uiteindelijk de taak om een geschikte kraan uit te kiezen.  Kranen zijn er in mat chroom, glans chroom, wit, zwart en enkelen ook in andere kleuren.

Bekende kranenmerken zijn Grohe, Hansgrohe, Dornbracht, Fratini, Vola, Jee-O, Zuchetti en Damixa.

Verschil tussen 1 gats, 2 gats en 3 gats?

Eigenlijk is het heel simpel. Hoeveel kraangaten zijn er nodig voor het plaatsen van de kraan? Ofwel hoeveel aparte delen zijn er. In de meeste keukens en badkamers wordt gebruik gemaakt van een 1 gats kraan. De bediening van de kraan zit op de kraan zelf. Bij een twee gats kraan zijn de bediening van de kraan en de kraan zelf twee aparte delen. Deze worden vaak gebruikt als douchekraan. Bij drie gats kranen zijn de koud- en warmknop ook gescheiden. Kijk van te voren goed of de kraangaten van uw sanitair wel of niet universeel zijn

Kies de juiste maat!

Zorg ervoor dat u voor het uitkiezen van de kraan de diameter van de wasbak/waskom heeft opgemeten. De uitloop vanaf de kraan moet ongeveer1 cmt.o.v. van de afvoer zijn verwijderd. Op die manier voorkomt u dat het water teveel zal spetteren. Bij een waskom moet de stroom recht naar beneden stromen om het spetteren zoveel mogelijk te voorkomen.

Geschikte kranen voor uw toilet, badkamer of keuken?

Keukenkraan
Voor de keuken zijn er verschillende geschikte kranen. Wat tegenwoordig erg populair is zijn de kranen die direct kokend water leveren. De keukenkranen zijn vaak groter dan de kranen die worden gebruikt in badkamers.

Badkamerkranen
Bij de douche wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van een thermostaatkraan. Met deze kraan kan u precies bepalen op hoeveel graden u het water wilt zetten. Voor het bad bestaat er ook verschillende kranen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een handdouche toe te voegen aan de kraan. Het meest fraaie is om de kranen uit de wand te laten komen.

Bij de wastafelkraan kan dit, naast het fraaiere effect ook praktisch zijn voor de schoonmaak.

Toiletkraan
In het toilet wordt meestal gebruik gemaakt van een fonteinkraan. Dit is een kleine kraan met een lage uitloop. De fonteinkraan in veel gevallen alleen aangesloten op koud water, maar warm water is uiteraard ook mogelijk.

 

Advies nodig over kranen die geschikt zijn voor uw badkamer of keuken? Neem contact met ons op of kom langs bij ons in de showroom. Wij zullen uitgebreid de mogelijkheden met u bespreken.